Tot cazul descoperit a plecat de la încercarea de a analiza introducerea cartonașului albastru în noul regulament, dar mai ales sancțiunile aplicate de Federația Română de Handbal după ce un jucător l-a văzut în timpul unui joc. Mai ales că a produs destule discuții și confuzii etapă de etapă, fie din necunoașterea regulamentului (cazul cluburilor, poate și al unor arbitri), fie al intereselor, pentru că trebuie să luăm și această ipoteză în calcul.
S-a ajuns la o situație anormală în handbalul românesc, faptul ca un cartonaș roșu acordat direct – adică descalificarea (Comportament nesportiv grav) -, urmat de cel albastru în timpul de joc (până la minutul 59:31), să fie sancționat mai blând decât cartonașul roșu-albastru acordat în ultimele 30 de secunde, care conduce automat la o etapă de suspendare. În traducere liberă, faptele din timpul jocului sunt mai puțin grave decât cele din ultimele 30 de secunde, din punct de vedere al regulamentului FRH, deși până acum am avut mai multe cazuri care au dovedit contrariul.
În primul rând, după meciul din Liga Campionilor dintre Dinamo și Besiktas Istanbul am avut dovada vie că Allahkaram Esteki, sancționat cu cartonaș albastru în ultima secundă, nu a primit nicio etapă de suspendare din partea EHF, dar nici amendă pentru fapta comisă!
Jucători din Liga Zimbrilor au fost sancționați automat de Comisia de Disciplină a FRH cu etapă de suspendare după cartonașul albastru văzut în ultimele 30 de secunde, for care a aplicat, de fapt, ad-litteram regulamentul întocmit de oficialii FRH. Handbaliști care au văzut cartonașul albastru în timpul jocurilor, după ce și-au lovit adversarii au primit amendă ca sancțiune maximă, au fost încadrați la altă literă de regulament! Și așa am ajuns la cazul lui Branislav Angelovski (HCDS Constanța), care a avut drept de joc la partida de miercuri dintre Constanța – Steaua, după ce a lovit cu cotul în figură un adversar de la CSM Focșani în etapa precedentă. Jucătorul a fost sancționat cu o amendă de 500 de lei în urma unei ședințe extraordinare a Comisiei de Disciplină. Deci fapta a fost mai puțin gravă, spre exemplu, decât cazurile jucătorilor care au primit suspendări de o etapă pentru infracțiuni comise în ultimele 30 de secunde.
Dar tot parcursul în cazul lui Angelovski este mult mai spectaculos. De la început trebuie menționat că nu analizăm gravitatea faptei jucătorului (a nu se înțelege că facem un caz din acest lucru), ci modul cum a fost judecat cazul lui, traseul actelor care, de fapt, întărește altă idee…
Din prezentarea acestui caz nu trebuie să se înțeleagă faptul că acuzăm HCDS Constanța, din contră, nu are cum să știrbească din meritele echipei, care a ajuns pe locul 1 după o serie fantastică de 9 victorii. Veteranii Stănescu, Toma, Buricea, Cutura au încă „plămâni” pentru a impune tempoul în întrecerea internă, așa cum s-a întâmplat ani la rând sub culorile defunctei HCM Constanța. Șefia în clasament este meritată, Constanța și-a făcut foarte bine temele și a învins, cu două excepții (Turda și CSMB cu care se va întâlni pe finalul turului de campionat), toate echipele cu pretenții, Dinamo, Odorhei, Steaua.
Problemele sunt în primul rând la Federația Română de Handbal. O explicație a „rătăcirii” dosarului probabil că se va găsi, dar cine o mai crede? Cât privește anomaliile regulamentului, cum ar fi și cotul intenționat în figură mai puțin grav decât un fault de joc în ultimele 30 de secunde…, le tot descoperim pe parcursul unui sezon.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER